• „Rédei 24 fenyő” vadászati és természetrajzi gyűjtemény
  • „Rédei 24 fenyő” vadászati és természetrajzi gyűjtemény
  • „Rédei 24 fenyő” vadászati és természetrajzi gyűjtemény

A köznyelv szerint ez az épület, az Intézőház 1879-ben épült, ahol az intézőn túl a jószágigazgató irodája is helyet kapott. Utolsó rédei intéző a mosonmagyaróvári Újhelyi Imre fia, Újhelyi László volt. Újhelyi Imre a Magyaróvári Mezőgazdasági Akadémia európai hírű tudós professzora volt. Fia László, neveltetése és tudása alapján Farkas Jenő erdőmérnök kollégájával a rédei uradalomban megteremtette az akkori modern mezőgazdálkodást (pl. gőzeke) és megalapozta az itteni vadállomány megvédését, szakszerű és természetvédő vadászatát.

1947-ben sajnos a kastélyépület leégett. Szépségét a kávézó teremben látható fényképek mutatják. Megsemmisülésével a magyar műemlékek sorát nagy veszteség érte. 1947-től a leégett grófi kastélyból az Esterházy család Rédén élő tagjai ide költöztek és pár évig ebben az intézőházban laktak, majd tanácsi kezelésbe kerülése után a házat orvosi rendelőként, szolgálati lakásként hasznosították. Lakott itt orvos, állatorvos, tanító. Szerencse, hogy ez az épület nem maradt lakatlanul, mert használat nélkül ez a nagyon értékes „hírmondó” is a kastély sorsára jutott volna. Utolsó lakói a helyi bútorüzem erdélyi vendégmunkásai voltak.

A 90-es évek végén az épület teljesen kiürült, pénz hiányában felújítása elmaradt, állaga folyamatosan romlott, míg az Önkormányzat 2013-ban értékesítette a jelenlegi tulajdonosnak – Varga Jánosnak – azzal a kikötéssel, hogy az épület és annak környezete felújításra kerül. Ez megtörtént és helyet ad a gyűjteményeknek. A gyűjtemények bemutatásával az egykor oly híres magyar vadászati kultúra megőrzését, erősítését kívánják szolgálni, példát mutatva más, hasonlóan gondolkodó embernek, hogy sokat lehet tenni a magyar vadászati kultúra és természetvédelem nagy ügyéért.

 

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.